if logoifzaglavlje03gr if
if 96if 99if02if 09

"Kažu da se jednom voli al' u to nisam sigurna al' znam da lažu kad kažu da ..."

 

Priča o grupi IF počinje krajem 1994 godine glavni i jedini krivac za njeno osnivanje je Haris Dedić čovjek koji je već do tada učestovao u radu mnogih grupa sa područja sjeveroistočne BiH. Osnovna ideja vodilja prilikom osnutka IF je bila ponuditi nešto novo i nakon svih ovih godina od te ideje se ni u jednom trenutku nije odstupilo.

Tokom godina kroz grupu je prošao veliki broj vokalnih solistica(Selma Selimović,Snježana Mirković,Mirela Ibrahimović,Dragana Tomić,Selma Bajrami,Amela Mevkić,Lejla Polić (Bajrami), Azra Musić,M.Nurković,Amira Subašić...) i sve su one ostavile neizbrisiv trag u radu ovog benda.

Period pravih uspjeha počinje 1999 g. kada na mjesto lead vocala dolazi Selma Bajrami tada pjevačica kojoj predviđaju sjajnu budućnost (što se u međuvremenu i pokazalo tačnim) koja sa IF-om ostaje sve do proljeća 2002 g.U tom vremenskom periodu nastali su mnogi hitovi i osvojene su mnoge nagrade na festivalima na kojima IF učestvuje. Sve im to daje epitet grupe sa najviše festivalskih nagrada u BiH.

Početkom 2002. godine Selma i Hari dolaze do zajedničkog zaključka da je bolje da se ona posveti svojoj samostalnoj karijeri a na njeno mjesto dolaze tri mlade djevojke koje svojom pojavom i vokalnim sposobnostima daju jednu novu dimenziju radu IF-a.Kao potvrda svega gore navedenog je i treća nagrada stručnog žirija osvojena na Bihaćkom festivalu 2002 g. koji je ujedno i bio prvi veliki nastup IF-a u novoj postavi.Pjesma ''Kad bi bio moj'' sa kojom su se predstavili na Bihaćkom festivalu i za koju je urađen i video spot postaje hit broj 1 na većini tv i radio stanica.Nakon ovog hita jedan za drugim u proteklim godinama redaju se nastupi po festivalima a sa njim i pjesme koje kao po pravilu završavaju na vrhovima top lista : '' Samo ljubi mene ti'' ,''Titanik'' ,'' Ne dostaješ mi ti '', ''Groznica me trese zbog tebe'' samo su neke od njih.
Grupa IF je dosada osim brojnih festivalskih i živih nastupa izdala i jedan album „ Valjda ,Ne znam ,Možda „ na kojem su objedinjeni svi ti uspjesi. Album je sniman u Fast Audio Food studiju u Ivanić Gradu pored Zagreba a producent albuma je Dragomir Herendić-Dragianni čovjek koji je dopunski član grupe IF već zadnjih par godina.Pjesma '' Ne dostaješ mi ti '' je rađena u Sarajevskom studiju Azra pod produkcijskom palicom Samira Mujagića.
Na albumu se nalazi trinaest pjesama i dva remiksa i to remix pjesme ''Kad bi bio moj'' koji je uradio DJ Soul i ''Noć punog mjeseca'' koji su uradili Mayer i Miinga iz mostarskih Sova.
Nakon izdavanja ovog albuma (kraj 2005 g.) grupa IF se okrenula onom što najbolje rade a to su festivalski nastupi i živi nastupi pred publikom u BiH i Hrvatskoj koliko su nastupa odsvirali više ni oni ne znaju – davno su prestali da broje.

Početkom 2011.godine producentski tim grupe IF odlučio je da je vrijeme da zapušu neki novi vjetrovi i da se neke stvari promjene tako da se vraćamo izvornoj koncepciji grupe sa jednim glavnim vokalom.Ta čast ali i obaveza pripala je Dženani Dedić ( nije ništa u rodu sa Harijem – tako da nam nepotizam niko ne može spočitati ) djevojci izrazitih vokalnih sposobnosti čije vrijeme tek dolazi a Hari odgovorno tvrdi da svoju „najbolju“ pjesmu još nije napisao.

 

IF su :

 

HARIS DEDIĆ


hari11 Rođen 1965 g. sretno oženjen i ponosni otac dvanaestogodišnje Arabele-Lejle i petogodišnjeg Tarika  za koje kaže da su njegov najveći uspjeh do sada u životu.Osim što radi sa IF –om uspješan je DJ po brojnim klubovima i zadnjih petnaest godina jedan je od muzičkih urednika Radio Kameleona.
Diplomirani je inžinjer tehnologije odsjek Zaštita na radu i očuvanje čovjekove okoline bez dana radnog staža u toj oblasti.
Čovjek koji je sve ovo osmislio i godinama već uporno i strpljivo gradi karijeru ove grupe.
Prošao je kroz mnoge grupe na području kantona a životni san da ima ženski glas u grupi kao vodeći napokon je ostvario formiravši IF.Potpisuje većinu muzike i tekstova za grupu i nezvanično ga smatraju najvećim feminističkim pjesnikom ove države.

 

DžENANA DEDIĆ

 

jenny1Novi je vodeći vokal u grupi IF.Učesnica i pobjednica mnogih festivala mladih nada tek dolaskom u IF je počela ostvarivati svoje snove i pokazivati i dokazivati svoju pjevačku veličinu.Njenim dolaskom u grupu otvara se jedno novo poglavlje u radu IF-a a koje je već započelo super uspješnim singlom „Ljubav se od mržnje ne gradi“.

 

Trenutno radimo na novim pjesmama koje ćemo uskoro prezentovati našoj publici.
I pošto znamo da će biti tih pitanja da odmah na njih odgovorimo Dženana i Hari nisu ni u kakvim rodbinskim vezama sve što ih veže je zajednička ljubav prema muzici.

 

Desing by : IF desing factory